Forside > Seværdigheder > Sant Pere – Vores lille perle
Sant Pere – Vores lille perle

Sant Pere – Vores lille perle

Vores lille lejlighed ligger i den del af det centrale Barcelona, der med dets fulde navn kaldes Sant Pere, Santa Caterina i La Ribera. Området er ét af de fire områder, der tilsammen danner Ciutat Vella – den gamle by. Navnet på bydelen kan synes meget langt – det er det også – men det skyldes at det naturligt er opdelt i tre underområder.

Sant Pere og Santa Caterina har fået navnene fra to religiøse institutioner fra middelalderen; Sant Pere (her er en kirke i dag) og Santa Caterina klosteret (hvor der i dag er marked). La Ribera betyder flodbred og er området tættest på havet. Sant Pere er det nordvestligste område (det øverste), Santa Caterina i midten og så La Ribera sydøstligst (nederst).

Jeg har forsøgt at indtegne området på kortet neden for:

sant pere la ribera kort

Lidt historie

Området blev udbygget fra det 11. århundrede, hvor Barcelona ikke længere kunne holde sig inden for den bydel, som romerne havde anlagt – det der kaldes Barric Gotic eller det gotiske kvarter. Så man rykkede øst på og skabte en ny middelalderby. De gamle middelalderlige huse blev dog erstattet i slutningen af det 18. århundrede og en stor ændring kom igen i starten af det 20. århundrede – altså for 100 år siden – hvor man anlagde den store vej Via Laietana: 2.199 hjem blev revet ned og 82 veje forsvandt fra landkortet.

Samtidigt blev området markant opdelt af Via Laietana med det gotiske kvarter på den ene side og Sant Pere, Santa Caterina og La Ribera på den anden side.

Åbningen af stationen Estacio de Franca, udbygningen af metroen og arbejdet ved verdensudstillingen i 1929 tiltrak mange udenlandske arbejdere til området og i 1945 var 33% af befolkningen i området immigranter. Distriktet var på det tidspunkt det mest overbefolkede område i Europa og det værste boligområde i Barcelona.

I løbet af 1960’erne forsvandt mange fra området – de kunne ikke holde ud at bo her – og i 1980’erne begyndte man oprydningen og renovationen af området.

I dag er området betydeligt pænere. Men man finder stadig flotte og nyrenoverede ejendomme ved siden af huse, der er tomme og spærret af, så slumstormerne ikke skal flytte ind. Men det øger blot charmen…

Hvad så med Born?

Mange har sikkert hørt om Born eller El Born og dette område er den del af La Ribera, der ligger omkring katedralen Santa Maria del Mar og Passeig de Born. Det er her mange af seværdighederne ligger og det er også her de fleste turister koncentrerer sig, hvilket er fuldt forståeligt, da området er meget charmerende.

Tilbage til Sant Pere

Sant Pere er koncentreret omkring de tre veje, der næsten har samme navn; Sant Pere Mes Alt, Sant Pere Mitja og Sant Pere Mes Baix. Vi bor selv i den sidste gade. Så lad os starte med den! For det er en skøn lokal handelsgade, der stadig består af små forretninger, som “vi lokale” handler i. Du finder 4-5 bagere, en slagter, grønthandlere, frisører, blomsterbutik, vinhandel, massør og et par små købmænd. Og naturligvis en masse lokale barer – Spanien er det land med flest barer pr. indbygger.

Så var jeg lige ved at glemme nogle tøjforretninger, men jeg tror ikke du finder noget af interesse i disse…

Sant Pere Mes Baix er lige blevet renoveret og er mest en gågade nu – du bør unde dig at gå en tur igennem den.

Alle tre Sant Pere veje fører op til en meget hyggelig lille plads, Placa Sant Pere.

Her ligger kirken Sant Pere de les Puel les og her lå også tidligere Sant Pere klosteret. Du bør gå ind og se kirken. Jeg synes altid, der er noget særligt over kirkelige rum. Sant Pere er meget simpel og rustik. Man fornemmer den er gammel.

sant pere kirken

Vel ude af kirken igen kan du passende tage en bid brød og en kop kaffe på La Candela, der er den hyggelige café og restaurant på pladsen. Kommer du til frokost eller aften klarer de også den. Maden er ganske udmærket.

Det eneste, der kan være et lille problem er at få et bord på pladsen – her er næsten altid optaget.

la candela sant pere

Når du er færdig på La Candela så gå i samme retning som manden på billedet! Forsæt ligeud ad Carrer de les Basses de Sant Pere, hvor du kommer forbi et par barer, bl.a. Ale & Hop, hvor de også har danske øl fra Amager Bryghus! Gå ned til pladsen Sant Agusti Vells, som også er rigtig hyggelig. Her ligger også nogle restauranter og vi har prøvet Restaurant 1932 et par gange, der serverer udmærket, især italiensk mad.

Men hvis du er til italiensk mad, skal du tage en vej til venstre på pladsen, der hedder Carrer del Tiradors. Her finder du en skøn lille italiensk restaurant, Meneghina. Den er ikke stor men maden er rigtig god – italiensk med lidt krydderi af Catalonien. Bestil bord, hvis du vil være sikker på at få plads.

Herfra kan du selv udforske nogle af de små gader, som snart befinder sig i Born eller i Santa Caterina – alt efter hvilken vej du går. Men uanset hvor, er det bare et skønt område…

Har du nogle perler du vil dele med os i området, så gør det gerne nedenfor.

Om Jan P. Olsen

Udover at være forelsket i Barcelona har jeg et Marketing bureau og skriver på flere andre hjemmesider.

Skriv kommentar

Din email-adresse offentliggøres IKKE.Obligatoriske felter er markerede *

*